Hvorfor er resistent stivelse så bra for deg?

28. juni 2022

Hvorfor er resistent stivelse så bra for deg?

Hva er resistent stivelse?

Resistent stivelse er en type stivelse (karbohydrat) som ikke brytes ned i tynntarmen din. Den beveger seg, helt intakt, til tykktarmen, der den blir fermentert og produserer fettsyrer, samt bidrar til en god bakterieflora.

På bakgrunn av dette har resistent stivelse flere egenskaper vanlige karbohydrater ikke har:

  • Den er prebiotisk
  • Den slipper ikke ut glukose i tynntarmen
  • Den er klassifisert som fiber
  • Den bidrar til å øke bakteriemengden i tykktarmen
  • Den sørger for at blodsukkeret ditt stiger saktere

Alle disse tingene vil på sin måte bidra til helsefordeler. (Les 5 grunner til at du bør få i deg mer fiber i hverdagen ) La oss ta en titt på de spesifikke tingene resistent stivelse hjelper til med i kroppen din og hvorfor de er så viktige.

Resistent stivelse og blodsukkeret ditt

Når man spiser resistent stivelse sammen med andre karbohydrater sørger dette for at nivåene på både blodsukker og insulin i kroppen din stiger saktere. Dette ble blant annet påvist i en studie publisert i tidsskriftet Bioscience, Biotechnology and Biochemistry i 2014.

Blant de personene som spiste brødskiver som inneholdt resistent stivelse var blodsukkernivået betydelig lavere både etter 30, 60, 90 og 120 minutter enn de som spiste vanlige brødskiver.

Resistent stivelse sørger med andre ord for at blodsukkeret ditt holder seg stabilt, selv når du spiser mat som inneholder mye stivelse/ fine karbohydrater.

Fordi det kommer stadig flere studier som bekrefter dette godkjente EFSA (European Food Safety Authority) i 2011 en helsepåstand som lyder: “Å erstatte stivelse som kan fordøyes med resistent stivelse vil sørge for en lavere blodsukkerøkning etter et måltid”.

Resistent stivelse og økt metthetsfølelse

I artikkelen Health Effects of Resistant Starch utgitt av den Britiske Ernæringsstiftelsen i januar 2017 ble et stort utvalg av studier på resistent stivelse gjennomgått. Her ble det blant annet vurdert hvilken effekt resistent stivelse har på metthetsfølelsen.

Når studiene undersøkte et forhøyet inntak av resistent stivelse ble det funnet en direkte sammenheng mellom den opplevde følelsen av metthet og mengden resistent stivelse. Det antas å være flere grunner til dette blant forskerne.

For det første har visse studier påvist en sammenheng mellom mengden resistent stivelse man spiser og hvor raskt maten beveger seg fra magen og inn i tynntarmen. For det andre sørger resistent stivelse for at glukosen (sukkeret) i maten kommer inn i blodet tregere, og dermed får en forlenget effekt.

Begge disse mekanismene i kroppen vil medføre at du med et høyere inntak av resistent stivelse vil føle deg mett lengre. Stivelsen får blodsukkeret til å vare jevnt over en lengre tidsperiode – og maten blir også liggende en lengre stund i magen.

Resistent stivelse og raskere fettforbrenning

I store deler av verden er overvekt i dag blitt en epidemi. Dette har medført en stor økning i forskning på metoder som vil bidra positivt til vektkontroll og en raskere fettforbrenning. En del av disse studiene har vist at resistent stivelse faktisk både kan føre til at kroppen din brenner fett raskere og får i seg mindre energi.

En av disse studiene viste at resistent stivelse i dietten er en naturlig måte å øke hormoner i magen som bidrar til å redusere energiinntaket på. Altså sørger denne stivelsen for at du får i deg mindre energi på dagsbasis – som alltid er et mål med tanke på å holde en sunn kroppsvekt.

I tillegg til dette kan resistent stivelse også ha en positiv innvirkning på fettforbrenningen din. Tidsskriftet Critical Reviews in Food Science and Nutrition utga i 2014 en studie som undersøkte effekten resistent stivelse har på energibalansen i kroppen. Denne konkluderte med at mye tyder på at stivelsen både øker oksideringen av fett og reduserer fettlagrene i kroppen.

Altså vil et høyere inntak av resistent stivelse gjøre det lettere for deg å holde en sunn vekt. Med tanke på de sykdommene og lidelsene som henger sammen med overvekt og fedme er dette et godt forebyggende tiltak for helsen din.

Resistent stivelse og et styrket immunforsvar

Magesekken og tarmene våre er kroppens største organ i immunforsvaret. Her befinner 60 % av de hvite blodcellene (lymfocyttene) som bidrar til å holde oss friske seg. Da er det også logisk at en god mageflora er viktig for immunforsvaret.

Resistent stivelse oppfører seg som fiber i kroppen, og har blitt vist å øke mengden lymfocytter i tykktarmen. Dersom du får i deg en god porsjon daglig er dette med andre ord bidragsytende til et styrket immunforsvar.

Når resistent stivelse fermenteres i tykktarmen produseres det videre fettsyrer som har blitt vist å bidra til en god balanse mellom mikroorganismene i kroppen vår og immunforsvaret. Med resistent stivelse får du altså i både pose og sekk. Immunforsvaret styrkes ved hjelp av den økte mengden hvite blodceller og fettsyrer som er gunstige for at du skal holde deg frisk og rask.

Slik får du i deg mer resistent stivelse

Selv om resistent stivelse finnes i en rekke forskjellige matprodukter kan det være vanskelig å vite hvor mye man må spise for å få i seg nok. FiberFin er ren resistent stivelse som vil sørge for alle de helsefremmende fordelene vi har sett på her.

Hvis du baker kan du enkelt tilsette FiberFin i baksten uten at det har noen innvirkning på smak eller utseende. Bland 800 gram hvetemel med 200 gram FiberFin, så har du alltid et blodsukkervennlig mel på lur.

Ellers kan du strø FiberFin over frokostblanding, grøt og yoghurt – eller blande det ut i kald eller varm drikke. Dersom du får servert godsaker når du er på besøk eller jobb, er et lurt triks å blande ut et par teskjeer FiberFin i et glass vann, eller rett i kaffen, slik at du kan nyte desserten uten å få de uønskede svingningene i blodsukkeret.

Kilder